Реклами! Добијте прием на ниво на 200 за да студирате кој било курс на кој било универзитет по ваш избор преку IJMB / JUPEB. БЕЗ џем | НИСКИ ПАТИ. Регистрацијата е во тек. Јавете се на 07063900993 СЕГА!

Есеј за решавање проблем, видете Водач чекор по чекор и пример

поднесена во образование by на јуни 18, 2021

РЕКЛАМИ! Преземете го софтверот JAMB CBT сега БЕСПЛАТНО!

Есеите за решавање проблеми се популарна форма на убедување. Во овие есеи, мора да опишете проблем, да го убедите читателот да се грижи за проблемот, да предложите решение и да бидете подготвени да ги раскинете сите забелешки.

Есеј за решавање проблем, Водич чекор по чекор и пример

Овој и многу повеќе како чекор-по-чекор водич, ќе го наведам во тек на овој напис. Прво, да ги забележиме овие точки пред да продолжиме.

  1. Воведете го проблемот
  2. Направете грижа за читателот
  3. Истакни го своето решение

Што е есеј за решавање на проблем?

Есеј за решавање проблем се користи за да се наведе проблемот и методите за негово решавање. Е аргументирано пишување во кое вие ​​исто така имате за цел да го убедите мислењето на една личност. Најчесто имате за цел да го убедите читателот за одредена акција.

Објаснувајќи го проблемот, писателот дава и решенија за решавање на проблемот што може да го убедат мислењето на читателот. Како писател, треба да пронајдете неколку решенија за одреден проблем.

Есеј за решавање проблем: Водич чекор по чекор

Добро решение за проблемот есеј ќе предложи решение што може да се спроведе малку лесно и, се разбира, ќе го реши проблемот. Мора да избегнете каприци и да се држите до специфичен проблем со специфични, применливи чекори.

Еве ја вашата формула за успех:

1. Воведи го проблемот

Во вашиот воведен став, внимателно ќе го наведете проблемот. Што е тоа и зошто треба да се реши? Откако ќе го сторите тоа, наведете ја изјавата за тезата. Во овие есеи, вашата теза ќе биде ваше решение за проблемот. Наведете го скратено во една или две реченици.

2. Направете грижа за читателот

Не го опишувајте само проблемот во дефицитарни дефиниции. Мора да го опишете тоа од очите на читателите. Воведете ја темата на начин што ќе го натера читателот да се интересира. Зошто е важен овој проблем? Зошто треба да се грижат?

Постојат многу начини да ги намамите читателите. Понудете неверојатна статистика што ќе ги шокира од ненадејна заинтересираност. Споделете срдечен личен наратив кој малку ќе ги привлече срцето. Или, објасни како еволуирал проблемот од обичен проблем во вреден проблем.

3. Нацртајте го вашето решение

Откако ќе го подготвите вашиот вовед, време е да се нурнете во телото на есејот. Во зависност од условите за должина, можеби ќе сакате да се насочите кон три солидни пасуси што разговараат за решението.

Се разбира, мора да започнете со јасност. Објаснете го вашето решение со едноставни термини што секој може да ги разбере. Понудете што е можно повеќе детали за тоа како ова ќе го реши проблемот без да станете непотребно разговорни.

Каде што е можно, наведете докази за вашето решение. Понудете примери каде порано работеле слични решенија. Наведете експертско мислење, статистика и студии.

Ако предлагате ново решение што не е истражено претходно, тогаш може да се потпрете многу на логичките аргументи. Објаснете зошто мислите дека вашето решение ќе биде ефикасно.

Додека го ткаете телото на вашиот есеј, имајте ја предвид здравата логистика. Кој ќе го финансира вашето решение? Колку време ќе биде потребно? Ако можете да цитирате какви било очигледни одбивања, започнете да го завршувате вашиот есеј со можни одговори на овие потенцијали критики.

4. Наслика конечна слика

Наслика конечна слика

Сега е време да го приведеме есејот кон крај. Опишете ги следните чекори што мора да се случат веднаш. Наслика живописна слика за тоа како би изгледал светот откако ќе се спроведе вашето практично решение.

Некои од најдобрите начини да се затвори есејот се со реторички прашања како што се: „Зарем ова не е типот на светот во кој сите сакаме да живееме?“ Или, можете да цитирате некаков вид повик за акција. Побарајте од другите да се придружат на каузата или упатете ги на некој друг извор за повеќе информации.

Како да започнете есеј за решавање проблем

Секој есеј што има добар почеток добива најголем интерес кај читателите. Вовед во есејот е подеднакво важен како и името на секое лице. Постојат неколку начини да се започне вовед во хартија за решавање проблем.

Вашиот вовед мора да го објасни проблемот и зошто има потреба за решавање на проблемот. За вовед, мора да знаете:

 • Ако одбравте прашање за кое луѓето обично не зборуваат, тогаш прво мора детално да го објасните проблемот и ефектите од проблемот.
 • Ако проблемот е вообичаен, тогаш е поважно да конструирате живописна слика за проблемот, така што читателите ќе добијат интерес за вашиот есеј.
 • И во двата случаи, вниманието на читателот мора да биде ваш приоритет да се биде писател.
 • Вашето пишување мора да биде убедливо и да одразува силна потреба за решавање на проблемот.

Откако ќе го изберете проблемот и ќе го знаете типот дека е вообичаен или не, треба да одлучите за добро отворање. Доброто отворање може да биде нешто како реален живот, факти и бројки, итн. Повеќето писатели ги користат следниве отвори за своите есеи:

 • Лично искуство.
 • Фантазијата ги илустрира проблемите и ефектите што ги има.
 • Факти и бројки. Читателите повеќе ги привлекуваат статистика поврзани со каков било проблем.
 • Можете исто така да го дадете потеклото на проблемот.
 • Упатете се на книга, филм, ТВ-емисија поврзана со проблемот.

Повеќе совети за тоа како да започнете есеј за решавање проблем

Откако ќе го изберете отворот, треба да напишете реченица за темата. Тематска реченица е реченица која на прецизен начин ги наведува проблемот и решението. Може да биде на самиот почеток, во центарот на вашиот воведен став или на крајот.

Некои писатели претпочитаат да додадат аргументирана тема реченица на крајот. Нивниот мотив е да го отсликаат целиот проблем и потоа да дадат реченица што ја сумира сликата.

По воведувањето, треба да го покриете главниот дел од вашиот есеј. Главното тело може да надмине три пасуси, но тоа не значи дека можете да раскажувате приказни. Пасусите мора да бидат прецизни и јасно да ги наведат решенијата за проблемот. Наведените решенија мора да бидат:

 • Рентабилно.
 • Време ефективно.
 • На читателот мора да му биде јасно дека решенијата можат лесно да се имплементираат.
 • Читателот мора да биде свесен за фактот дека решенијата ќе го решат проблемот доколку се имплементираат. (примерите би функционирале совршено тука)

Како писател, исто така треба да бидете претпазливи додека ги наведете решенијата, бидејќи решенијата може да бидат доведени во прашање. За убедлив аргумент, треба внимателно да ги разгледате приговорите за вашиот план и да им се спротивставите логично.

Како пишувате заклучок за есеј за решавање проблем?

Откако ќе завршите со воведувањето и главното тело, треба да се фокусирате на заклучокот. Секој есеј мора да има совршен заклучок, во спротивно целиот есеј може да биде расипан. Заклучокот може да биде еден или повеќе ставови. Некои ефективни идеи за одличен заклучок се:

 • Кажете им на читателите што треба да се случи.
 • Објаснете ги ефектите од спроведувањето на вашиот план.
 • Може да се дадат примери од реалниот живот доколку планот е усвоен порано.
 • Исто така, може да се цитираат експертски сведоштва, статистика, факти.

Кој е примерот со есеј за проблем и решение?

Есеј за решавање на проблеми

Многу студенти користат примери од Интернет или други ресурси за пишување есеј за проблем и решение. Еве еден пример од наша страна што може да ви помогне во подобро разбирање и пишување на есејот:

Психолошка болест и тинејџери

Психолошката болест е многу честа појава во денешната ера, а особено кај тинејџерите. Депресија, анксиозност, нарушувања на личноста и многу повеќе се чести. Повеќе од 50% од тинејџерите се жртви на ментални болести.
Се поставува прашањето дека „Што е тоа психолошко здравје? “ Општа заблуда е дека само психолошката болест се рефлектира во форма на попреченост. Ова не е случај. За секој необичен или неочекуван одговор на поединецот на многу вообичаени активности се вели дека е „психолошка болест“.
На пример, момче / девојче може да покаже агресија во врска со неформална дебата на негово место. Психолошката болест ја оштетува нашата младост и главните причини за ваквите болести се родителско учество, зависности и трауми што може да бидат резултат на која било причина.

Продолжи да читаш…

Постојат неколку решенија за овој проблем меѓу кои следните три можат многу лесно да се спроведат. Прво, поединците мора да бидат поактивни вежбајќи.
Тие треба да спијат доволно и да имаат урамнотежена исхрана. Нивниот стрес мора да се намали. Вежбањето помага во подобри хормонални секрети кои помагаат во намалување на стресот и вознемиреноста. Исто така, помага при напуштање на зависности кои повеќето тинејџери ги прифаќаат поради нискиот морал.
Второ, родителите треба подобро да бидат вклучени во животот на нивното дете. Најголема должност на родителите е да им помагаат на своите деца со храброст да се соочат со сите проблеми, наместо да ги оставаат сами во ваква круцијална ситуација.
Тие треба да му помогнат на своето дете во напуштање на секакви зависности. Општо земено, тинејџерите сметаат дека дрогата е многу привлечна и симбол на класичност. Некои родители воопшто не се фокусираат на своите деца, а некои родители се премногу вклучени што ги нервира децата.

Продолжи да читаш…

Трето, родителите треба да го намалат јазот во комуникацијата. Тие треба да разговараат со своите деца за нивниот живот. Ако тинејџер е во депресија, должност на родителите е да разговараат со нив затоа што зборувањето за проблемот ослободува стрес и помага при враќање во живот.
Тинејџерскиот период е многу клучна фаза од животот и неговото ракување е слично на оној на кревко добро. Горенаведените решенија ќе ви помогнат во управувањето со депресивен тинејџер.
Решенијата немаат тежок распоред. Сè е прашање на време. Решенијата работеа за мој роднина и се надевам дека и овие решенија ќе ви помогнат.

Од горенаведениот пример, можеби ќе бидете јасни за есејот за решавање проблеми. Се обидовме да бидеме што е можно појасни и се надеваме дека ова ќе ви помогне во пишувањето есеј за решавање проблем.

Поентата на која треба да се фокусирате е дека треба да додадете три придружни детали за главната точка во еден пасус. Бидејќи сте студент, мора да ги запомните горенаведените правила и не заборавајте да го имате предвид дадениот број на зборови.

Во текот на вашата академска кариера, ќе имате задача со разни есеи. Есеите за решавање на проблеми имаат убедлива вена. Задача на писателот е не само да ја убеди публиката да се грижи, туку и да ја убеди да преземе одредена акција.

Можете да го поштедите стресот од пријателите за истражување на Интернет за ова, само кликнете на копчето за споделување и подадете им рака на нивните рачки на социјалните медиуми.

Тим на CSN.

Ставете ја вашата емаил адреса:

Дадени од страна на ТМЛТ НИГЕРИЈА

Придружете се на над 3,500+ читатели на Интернет сега!


=> СЛЕДЕТЕ НА НАС Instagram | FACEBOOK & Твитер ЗА НАЈНОВИ Ажурирања

Реклами: УПРАВИ ДИЈАБЕТИТЕ ЗА САМО 60 ДЕНА! - НАРАЧЕТЕ ги ТВА

ПРАВНИ ПРАВИ ЗА АВТОРСКО ПРАВО! Содржината на оваа веб-страница не смее да се реобјавува, репродуцира, прераспределува или во целина или во делови без соодветно одобрение или признание. Сите содржини се заштитени од DMCA.
Содржината на оваа страница е објавена со добри намери. Ако ја поседувате оваа содржина и верувате дека вашите авторски права се повредени или повредени, проверете дали контактирате со нас на [[заштитена по е-пошта]] за поднесување жалба и веднаш ќе се преземат активности.

Тагови: , , , ,

Коментарите се затворени.

%d блогери како овој: