Currents Affairs Past Questions and Answers 2022 Free PDF Download : Current School News

Currents Affairs Past Questions and Answers 2022 Free PDF Download

Filed in Job Past Questions, Past Questions by on April 19, 2022

HURRY NOW! APPLY NOW FOR USA JOBS WITH FREE VISA!


 

 – Nigerian Currents Affairs Past Questions –

Nigerian Currents Affairs Past Questions: We recently gathered that many Nigerian citizens have failed to succeed in their screening exercise due to a lack of awareness.

2018 Currents Affairs Past Questions and Answers

To solve this challenge the Team has decided to present to the public a monster list of Nigerian Most Repeated Current Affairs Past Questions and Answers for Aptitude Test and Job Interview.

If you are expecting any screening being job, admission and scholarship interview, you can use this and increase your level of preparedness.

Benefits of the Nigerian Currents Affairs Past Questions

They are as follows;

1. Firstly, It enlightens you on the scope of the examination

2. Hence, you won’t be in the dark about questions to expect in the examination.

3. Therefore, you won’t need support rather you’ll be confident in yourself

4. Furthermore, You won’t develop examination fever as a result of not knowing where the questions will be coming from.

5. Additionally, Equips you beforehand.

6. Also, it Guides you on how to answer exam technical questions

Important Tips about Writing the Examination

1. Firstly, Do not spend too much time on any questions. Thus, answer first, those possible questions which you know well as quickly as you can.

2. Also, always read a question carefully. Make sure that you understand exactly what is required before setting out to answer it

3. Furthermore, listen to all the instructions given by the Supervisor of the examination. And do exactly what he tells you to do. Also, start when he tells you to start and stop when he tells you to stop,

4. Also, plan how to answer questions as quickly and carefully as you can.

5. Furthermore, mark (or shade) your answers clearly on the answer sheet. If you find out you have made a mistake, erase your first mark completely then make a new mark.

6. Additionally, remember to fill in the details required on your answer sheet. And these are the examination, year, your name, your index number, and the subject If you do not write your name or your index number you will not receive any credit for the work done.

7. Also, if you have more answer spaces than you need, just leave the extra spaces blank.

8. Additionally, when you have finished one page, go on straight to the next page without wasting time or waiting to be told.

9. Also, keep calm on the examination day. Your chance of doing well is high if you keep calm than if you are worried and restless.

Below are Repeated Aptitude Test and Job Interview Question

1. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

3. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

8. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

9. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

11. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

12. What is the capital of Nigeria Now?
Answer: Abuja

13. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

14. What is the name of Nigerian senior national team in football?
Answer: Super Eagles

15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?
Answer: Grace Alele Williams

17. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

18. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

22. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

23. When was Nigeria formed?
Answer: 1914

24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

27. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

28. Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

29. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

30. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

31. When Nigeria did become a republic?
Answer: 1st October 1963

32. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

33. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

34. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

35. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

36. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

37. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

38. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

39. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

40. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

41. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

42. When did Nigeria became a Republic?
Answer: 1963

43. What is centenary?
Answer: 100 years

44. What is Nigeria?
Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
Answer: General Muhammadu Buhari

1. Who formed the first political party in Nigeria?

(A) obasanjo

(B) osama

(C) obi

(D) Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?

(A) APC

(B) PDP

(C) NNDP

(D) AD

3. Who is the current president of Nigeria?

(A) Obasanjo

(B) Saraki

(C) Buhari

(D) Jonathan

4. Who is the current vice president of Nigeria?

(A) Osinbanjo

(B) Atiku

(C) Peter obi

(D) Namadi sambo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

(A) peace

(B) Terror

(C) Agriculture

(D) Strength

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by

(A) free elections and proper registers of voters

(B) a politically educated electorate

(C) rule by the interest group

(D) proper constituencies and a real choice of candidates

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

(A) causing social unrest

(B) influencing governmental decisions

(C) controlling nation’s economy

(D) getting workers to unite

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

(A) an indirect election

(B) an unfair election

(C) a disputed election

(D) a rigged electron

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

(A) by election

(B) general election

(C) referendum

(D) plebiscite

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

(A)USA

(B) Nigeria

(C) Canada

(D) France

11. The major advantage of the secret ballot is that

(A) it is faster than other systems

(B) nobody can be prevented from voting

(C) it ensures the anonymity of each voter

(D) losers can ask for another secret voter

12. In a one party state

(A) there are no free citizens

(B) the communist party is the only legal party

(C) the ruling party is the only legal party

(D) elections to be legislature are held at the party’s conferences

13. A cabinet system of government is practiced in

(A) Britain and Canada

(B) the soviet union

(C) all European Countries including Britain

(D) the United State of America

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

(A) a dissolution

(B) an adjournment

(C) a prorogation

(D) a devolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria

(A) promotes unity of diversity

(B) allows for the dominance of the minority ethnic groups

(C) concentrates governmental power at on one level of government

(D) ensures the dominance of one political party.

16. The transfer of authority to local government council is known as

(A) delegation

(B) fusion

(C) fragmentation

(D) devolution

17. The principle of anonymity of civil servants means that they

(A) are not the servant of a particular government

(B) are trained for the duties they perform

(C) are credited or blamed for anything they do

(D) have a career

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

(A) UPN, NPN, PPA, PPP, NPP, and NAP

(B) UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

(C) NPN, UPN, NPP, PRP, PPP NNDP,

(D) NPC, GNPP, PRP, UPN, NPP and PPA

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

(A) farmers

(B) the Nigerian union of teachers (NUT)

(C) Nigeria medical associate (NMA)

(D) academic staff union of university (ASUU)

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

(A) burns constitution

(B) Richards constitution

(C) Littleton constitution

(D) Macpherson constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was

(A) association

(B) indirect rule

(C) paternalism

(D) assimilation

22. The first governor-general of colonial Nigeria was

(A) sir, Hugh Clifford

(B) sir James Robertson

(C) lord Lugard

(D) sir Ralph moore.

23. The first military government in Nigeria was headed by

(A) General Yakubu Gowon,

(B) General Agunyi Ironsi

(C) General M. Mohammed

(D) General O. Obasanjo.

24. The first general election in Nigeria was hold in

(A) 1933

(B) 1952

(C) 1955

(D) 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the

(A) general assembly

(B) secretary general

(C) world court

(D) world bank

ANSWERS
1D 2C 3C 4A 5D 6A 7B 8A 9A 10D
11C 12C 13A 14A 15A 16A 17C 18B 19A 20B
21B 22C 23B 24D 25A

Current affair

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

a. 1966

b. 1976

c. 1984

d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

a. Party leaders

b. Speaker of the House

c. Clerk of the House

d. Whip

3. A system in which no single person serves as thechief executive is known as

a.Republican

b. Revolutionary

c. Collegial

d. Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called

a. Oligarchy

b. Feudalism

c. Socialism

d. Welfarism

5. “Rule of Law†refers to situation in which

a. Lawyers are the rulers

b. Laws are supreme

c. The judiciary is independent

d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is

a. Authoritarianism

b. Anonymity

c. Nepotism

d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

a. The 1946 Constitution

b. The 1960 constitution

c. The 1963 constitution

d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the app
ointment of judges by the

a. Civil service commission

b. Judicial service Commission

c. Low Review Commission

d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

a. More states should be created in the federation

b. No more states should created before independence

c. Nigeria should revert to a unitary structure

d. the legislature should Legislate for the minority areas

e the minorities should constitute one state

10. The second military coup deta’t in Nigeria took place on

a January 15, 1966

b. October 1, 1966

c. July 29, 1966

d. July 29, 1975

e. February 13, 1976

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war

a. The OAU

b. The League of Nations

c. The UNO

d. The Commonwealth of Nations

e. ECOWAS

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

a. Enhance the People’s participation

b. Enable ambitious Politicians gain political power

c. Make the states gain more power from the federal government

d. Curb the excess of the federal government

13. Under the Presidential system

a. The party with the majority of seat forms the Executive

b. There is the principle of collective responsibility

c. The president may come from any of the parties

d. The states take instruction from the federal government

14. Public opinion is important because it

a. Tells government what action it must take

b. Lets government know what the people want

c. Allows Police to manage crisis

d. Mothers the minorities in resource lean areas

e. Guarantees people freedom and rights

15. Bicameral legislature exists

a. Where two cameras are used to monitor court proceedings

b. To prevent the concentration of power on legislative house

c. To provide jobs for more politicians

d. To ensure that just laws are passed

16. Africans was first elected to the legislative council in British West Africa in

a. Ghana

b. Sierra Leone

c. The Gambia

d. Nigeria

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the

a. Deportation of illegal aliens

b. Issuance of Passports

c. Defence of the Country Borders

d. Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People congress was

a. Yakubu Maitama Sule

b. AbubakarTafawa Balewa

c. Aminu Kano

d. Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

a. Romans

b. Pensions

c. Egyptians

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

a. Bourgeoisie

b. Proletariats

c. Feudal lords

d. Slaves

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

a. Referendum

b. Recall

c. Initiative

d. Riots

22. The branch of government responsible for implementing laws is the

a. Executives

b. Legislature

c. Police

23. In a democracy, sovereignty is vested in

a. The community

b. Public officials

c. Judges

d. The head of State

e. The Legislature

24. Universal Adult Suffrage means all

a. Adult citizens can vote

b. Citizens vote

c. Qualified citizens can vote

d. Literate citizens can vote

e. Adult males can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

a. A private bill

b. A decree

c. An Appropriation bill

d. A public deal

e. An edict

ANSWER KEY
1. B 6.B 11.B 16.A 21D
2. D 7.D 12.A 17. D 22.A
3. D 8.B 13.C 18. D 23.A
4. B 9.A 14.B 19. C 24.C
5. B 10. C 15.B 20. B 25C
GOVERNMENT TWO

Current affair 3

(1) A human community that is usually cohesive and
homogeneous is
(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation
(2) Which of the following made the earliest contact with Nigerian society?
(A) british (B) portuguese (C) french (D) german (3) Under the 1963 republican constitution,the pres
ident excercised ?
(A) judicial power (B) executive power (C) nominal
power (D) concurrent powers
(4) The principle of federal character was first e
nunciated in the (A) 1989 constitution (B)1963 con
stitution (C) 1999 constitution (D) 1979 constitytion
(5) Between 1960 and 1966 nigeria was governed under the (A) presidential system (B) westminster sy
stem (C) confederal system (D) unitary system
(6) One major factor that differentiate the preside
ntial from the parliament system isbr /> (A) separation of power (B) judicial indipendence (
C) passage of bills (D) party system
(7) A major feature of the policy of deregulation i
n nigeria is thebr /> (A) enthronement of market forces mechanism (B) i
ncreasing dominance of the economy by the state (C
) proliferation of public cooperations (D) phenome
ntal increase in direct foreign investment
( Bicameral legislature exists: (A) where camera
men are allowed to cover the proceedings of legislature (B) to prevent the concentration of power in
one legisterature house (C) to provide jobs form
ore politicians (D) to ensure that just laws are passed
(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership (B) the objective (C) the voting pat
tern (D) the ideology.
(10) Equality before the law is component of
(A) separation of powers (B) checks and balanced (C
) the rule of law (D)constitutional law
(11) A law passed by the legislature and assented
toby the executive is (A) an act (b) a presidential proclamation (C). A decree (D) a legislative order
(12) The principles of checks and balances empower
s the judiciary to (A) invalidate the actions of o
ther arms (B) administer the criminal justice sys
tem (C) abrogate the law (D) apply the law
(13) In a parliamentry, the term shadow cabinet is
often used to refer to (A) backbenchers in the house (B). Deputy prime minister and assistant ministers (C) rebellious members of the ruling party (
D) portfolio designates. Of the party in opposition.
www.myschoolnewz.com
www.studentgist.com
(14) The fundamental assumption on which the idea o
f the rule of law is based is
(A). Supremacy at the constitution (B)rationality
of human being (C) quality of human being (D) love
for social justice.
(15) Association whose main interest is to influen
ce public policies without attempting to capture s
tate power are (A) communal group (b) trade unioun
(c) political paties (D) pressure group
(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entai
ls (A) africa being the centerpiece of nigeria fo
reign policy (B) Non-aligned posture in internatio
nal affairs (C) quest for a permanent membership (
D) membership of internation organisation.
(17) The set of policies on the basis of which co
untries interact with one another is called (A) di
plomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)
international relations
(1 After the defeat of germany in world war 1, h
er former colonies were administered under the lea
gue. Of nation as (A) occupy territory (B) trust t
erritories. (C)crown colonies (D) protectorates
(19) The Nigeria – cameroon crisis over Bakassi pe
ninsula occured owning to the interpretation of th
e treaty of 1913 and the
(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decisi
on of the ecowas (D) decision of the international
court justice
(20) The first Nigeria leader to become chairman o
rganization of african unity was: (A) Tafawa balew
a (B) murtala muhammed (c) yakuba gowon. (D) aguiy
i ironsi
1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B 19B 20C

CURRENT AFFAIR

CURRENT AFFAIRS
1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power
took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games
2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
Elections in Nigeria?
a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party
3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in
1979 bybr /> a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed
4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea

  1. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till
    1963?
    a. Supreme court
    b. Federal Court of Appeal
    c. Appellate court
    d. The privy council
    6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
    a. To approve the independence of Nigeria
    b. To allay the fears of minorities in Nigeria
    c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
    d. To make Lagos a British colony
    7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
    a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774
    8. Laws made by State government are known as
    a. Edicts (b) Bye law (c) Acts
    (d) Decrease
    9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
    will be celebrated in
    a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007
    10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
    a. Mungo Park
    b. Dr. Nnamdi Azikiwe
    c. Lord Lugard
    d. Sir James Robertson
    11. Politics is an act for
    a. Man to govern himself
    b. Man to create government
    c. States to control its destiny
    d. Man to determine others
    12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
    a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology
    13. A nation consists of people with
    a. Common history
    b. Common ancestry
    c. A shared set of values
    d. A,B, and C above
    14. A totalitarian state is based on
    a. Multi-party system
    b. Total protection of civic rights
    c. The totality of the state processes
    d. Coercion as the instrument of government
    15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
    a. Political socialization
    b. Political culture c. Political transformation
    d. Referendum
    16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
    Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques
    17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
    control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism
    (b)communalism (c) socialism (d) communism
    18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
    a. Nigeria
    b. United states of America
    c. France
    d. Canada
    19. The benefits of separation of powers include the following except
    20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of
    association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation
    21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the
    national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)
    candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at
    elections
    22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
    head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)
    two different individual s (d) the ministerial council
    23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
    and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

ANSWER
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

 

The coat of arm of Nigeria has a black shield with two white stripes that come together, like the letter ‘Y’.

This ‘Y’ SYMBOL represent the two main rivers flowing through Nigeria:
which are the two popular rivers known as:
River Niger and River Benue.

The black shield represent Nigeria’s good earth.
While the two horses on each sides of the coat of arm represent dignity.

The eagle represent Strenght, while the green and white bands on the top of the shield represent the rich Agricultural land of the country.

While the yellow flower at the base of the Coat of arm are Costus spectabilis, which is Nigeria’s national flower.

The flag of Nigeria was designed in 1959 and first officially hoisted on 1st October 1960.(which is Nigeria National Independent Day)

The green bands represent the forests and abundant natural wealth of Nigeria while the White band stands for peace.
However, what you should know is that, the designer of the flag was a student from IBADAN, Micheal Taiwo Akinkunmi.

THE HISTORY AND PAST LEADERS IN NIGERIA.

Nigeria is a country which has the highest population in Africa continent.
Which is proved by the 21st to 25th March, 2006 population census.

Nigeria’s population was estimated to be about 140,000,000 people.(One hundred and forty Million)

Nigeria, which is officially known as The Federal Republic of Nigeria, stands as a boarder,
Benin Republic on the west,
Cameroon on the east,
Gulf of Guinea on the south,
Niger to the north.

Currently, Nigeria is made up of 36 STATES and the Federal Capital Territory (FCT).
With 109 senatorial districts,
360 federal constituencies,
990 state constituencies,
774 local governments,
8810 wards.

This are the names of Nigeria former colonial masters.
They are,
Sir Frederick Lord Lugard,
who ruled from 1900 to 1919.

Sir Hugh Clifford,
Who ruled from 1919 to 1925.

Sir Creamer Thompson,
who ruled from 1925 to 1931.

Sir Donald Cameroon,
who ruled from 1931 to 1935.

Sir Bernard Bourdilion.
who ruled from 1935 to 1943.

Sir Anthony Richard.
Who ruled from 1943to 1948.

Sir John McPherson.
Who ruled from 1948 to 1958.

Sir James Robertson.
Who ruled from 1958 to 1960.

The Nigeria first indigenous Governor General and also the first Ceremonial President is:
Dr Nnamdi Azikwe.

The first prime minister in Nigeria is:
Alhaji Abubakar Tafawa Balewa.

The first millitary head of state in Nigeria is:
General Aguiyi Ironsi.

The first executive President of Nigeria is:
Alhaji Shehu Shagari.

The first military president in Nigeria is:
General Ibrahim Babangida.

50 Question and Answers about Nigeria.

#1. Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Lt-General T.Y. Buratai- Chief of Army Staff;

Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas- Chief of Naval Staff;

Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff

#2. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

#3. Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

#4. Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

#5. Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

#6. Who is the secretary general of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

#7. Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

#8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#9. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

#10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

#11. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

#12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

 #13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark
#14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#18. Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

#19. Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

#20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

#21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

#25. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
#27. Which country won the last world cup?

Answer: Germany
#28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele 

#32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#34. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari 

#36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#39. How many local Governments do we have in Nigeria?
Answer: 774

#40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#41. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
#45. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund
#46. When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

#47. How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

#48. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#49. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#50. With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

What’s your take on this? We believe this article was helpful, if yes, don’t hesitate to share this information with your friends on Facebook, Twitter, WhatsApp, and Google plus.

CSN Team

    Hey You!

    Join Over 5 Million Subscribers Today!


    => FOLLOW US ON INSTAGRAM | FACEBOOK & TWITTER FOR LATEST UPDATE

    Tags: , , , , , , , , , ,

    Comments are closed.

    %d bloggers like this: