Ads! Gain 200 Level Admission to Study Any Course In Any University Of Your Choice Through IJMB/JUPEB. NO JAMB | LOW FEES. Registration In Progress. Call 07063900993 NOW!

Download Nigeria Immigration Recruitment Past Questions 2021 & Answers PDF Download

Filed in Job Past Questions, Past Questions by on May 17, 2021

ADS! Download JAMB CBT Software Now for FREE!

Download Nigeria Immigration Recruitment Past Questions: Are you an aspiring Nigerian Immigration Service candidate? or you currently searching the internet for Nigerian Immigration Service Past Questions?

Search no more! Nigerian Immigration Service Past Question and Answers are now available for download to all candidates that are about to write their screening examination.

 

Download Nigeria Immigration Recruitment Past Questions 2021 & Answers PDF Download

NOTE: The Nigeria Immigration Service aptitude test shall be a computer-based test for shortlisted candidates. Appropriate time and date shall be communicated to such persons in due time.

Do you wish to partake in the upcoming Nigeria Immigration Service (NIS) screening exercise? Then you need to arm yourself ready and proactive with NIS success solution past questions.

Our Immigration Service recruitment success past questions will guide you on the nature of NIS screening tests in Nigeria, especially topic angles, question types, and random repeated questions asked by examiners over the years. Take your time and study the given example carefully before making any decision.

Before that,

Understand that the Nigeria Immigration Service (NIS) screening questions are 65% anchored on the Use of English, current affairs, general knowledge, Mathematics, and other sectors which our past questions are more detailed.

We’d like to remind you that steady practice of our immigration past questions will help you understand everything about the NIS screening exercise.

Important Tips about Writing the Examination

  1. Do not spend too much time on any question. Thus, answer first, those questions which you know well as quickly as you can.
  2. Also, always read a question carefully. Make sure that you understand exactly what is required before setting out to answer it
  3. Furthermore, listen to all the instructions given by the Supervisor of the examination. And do exactly what he tells you to do. Also, start when he tells you to start and stop when he tells you to stop,
  4. Furthermore, mark (or shade) your answers clearly on the answer sheet. If you find out you have made a mistake, erase your first mark completely then make a new mark.
  5. Additionally, remember to fill in the details required on your answer sheet. And these are the examination, year, your name, your index number, and the subject If you do not write your name or your index number you will not receive any credit for the work done.
  6. Also, if you have more answer spaces than you need, just leave the extra spaces blank.
  7. Additionally, when you have finished one page, go on straight to the next page without wasting time or waiting to be told.
  8. Also, keep calm on the examination day. Your chance of doing well is high if you keep calm than if you are worried and restless.

Sample Nigeria Immigration Recruitment Past Questions

General Paper

1: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C.

2: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 16
Answer: D.

3: The present comptroller general of NIS is
(a) Muhammed Babandede
(b) Rose Chinyere Uzoma
(c) Martin Kure Abeshi
(d) David Parradang
Answer: A.

4: Which of the following is the core duty of Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) Enforcing of Laws
(c) Issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C.

5: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A.

6: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D.

7: The first Secretary-General of Commonwealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C.

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A.

9: The first world war took place between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D.

10: Western and eastern Nigeria became self-governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C.

11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C.

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B.

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A.

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A.

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obasanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C.

16: The first colonial governor-general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D.

17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B.

18: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer:  A.

19: Nigeria practice one of the following systems of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D.

20: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B.

21: The current secretary-general of the United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A.

22: Which of the following pair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France, Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B.

23: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
(a) 35 years
(b) 20 years
(c) 40 years
(d) 55 years
Answer: A.

24: The name Nigeria coined out of _________
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B.

25: The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B.

26: The current secretary-general or commission chairman of the Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A.

27: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B.

28: The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A.

29: UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C.

30: The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C.

31: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B.

32: The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B.

33: Oil can be found in one of the following state in Nigeria
(a) Lagos
(b) Anambra
(c) Ondo
(d) Ekiti
Answer: C.

34: Tin is majorly found in
(a) Jos
(b) Enugu
(c) Kano
(d) Imo
Answer: A.

35: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ______
(a) Oloibiri
(b) Idanre
(c) Warri
(d) Kabba
Answer: A.

36: Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC
Answer: B.

37: The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar
(b) Sanni Abacha
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Yakubu Gowon
Answer: A.

38: The name Nigeria was coined by ______
(a) Flora Shaw
(b) Mary Slessor
(c) Lord Lugard
(d) Juman Goldie
Answer: A.

39: The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly
(b) House of lords
(c) National Assembly
(d) House of Representative
Answer: C.

40: Nigeria changed from pounds to Naira in ________
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963
Answer: B.

Nigeria Immigration Recruitment Past Questions Science

  1. Which of the following organs or cell components are common to both the sporophyte and the gametophyte of a fern?
    A. rhizoids
    B. roots
    C. chloroplasts
    D. leaves
  2. In which of the following organisms does a single cell perform all the functions of movement, nutrition, growth, excretion, and photosynthesis?
    A. paramecium
    B. euglena
    C. amoeba
    D. spirogyra
  3. In which of the following organisms would glycogen be stored?
    A. spirogyra
    B. clamydomonas
    C Rattus
    D. magnifera
  4. The most successful group of animals in terms of diversity of species is
    A. Mollusca
    B. Arthropoda
    C. mammalian
    D. playthehelminthes

Sample 20+ Questions on Mathematics for Nigeria Immigration Recruitment:

1: The probabilities that Kodjo and Adoga pass an examination are ¾ and 3/5 respectively. Find the probability of both boys failing the examination.
(a) 1/10
(b) 3/10
(c) ½
(d) 2/3
Answer: A.

2: The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, Find the mean of the remaining observations.
(a) 4
(b) 3
(c) 2.85
(d) 2.60
Answer: A.

3: A group of eleven people can speak either English or French or both. Seven can speak English and six can speak French. What is the probability that a person chosen at random can speak both English and French?
(a) 2/11
(b) 4/11
(c) 5/11
(d) 11/13
Answer: B.

4: P (X n Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

5: P (X u Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

6: A box contains 2 white and 3 blue identical marbles. If two marbles are picked at Random, one after the other, without replacement, What is the probability of picking two marbles of different colors?
(a) 2/3
(b) 3/5
(c) 2/5
(d) 7/20
Answer: D

7: Mrs. Jones is expecting a baby. The probability that it will be a boy is ½ and the Probability that the baby will have blue eyes is ¼. What is the probability that she will have a Blue-eyed boy?
(a) 1/8
(b) ¼
(c) 3/8
(d) 1/2
Answer: B

8: Convert the speed 90 km per hour of a car to meters per second
(a) 1.5 ms-1
(b) 2.5 ms-1
(c) 25 ms-1
(d) 1.5 x 103ms-1
Answer: C

9: Uche and Chidi shared a sum of money on the ratio m:n. If Chidi’s share was N4,200.00, what was Uche’s share?
(a) N4,200n/m
(b) N4,200/mn
(c) N4,200m/n
(d) N4,200/n
Answer: C

10: A husband contributes 7% of his income into a fund and his wife contributes 4% of her income. If the husband earns N5,500 per annum (p.a) and his wife earns N4,000 p.a, find the sum of their contribution
to the fund.
(a) N1,045
(b) N605
(c) N545
(d) N490
Answer: C

11: A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is
(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s
(c) 133.3m/s
(d) 222.2m/s
Answer: B

12: If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?
(a) N3.00
(b) N3.50
(c) N4.00
(d) N4.50
Answer: C

13: A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price.
(a) 3:20
(b) 3:17
(c) 17:20
(d) 20:23
Answer: C

14: A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.
(a) 2x+2ykmh-1/3
(b) x+ ykmh-1/3
(c) x+2 ykmh-1
(d) 2x+ ykmh-1/3
Answer: C

15: The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.
(a) 45 years
(b) 72 years
(c) 108 years
(d) 216 years
Answer: C

16: A bicycle wheel of a radius of 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7] (a) 2.5
(b) 5
(c) 25
(d) 50
Answer: C

17: In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?
(a) 81
(b) 72
(c) 54
(d) 45
Answer: A

18: A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.
(a) 45 years`
(b) 48 years
(c) 60 years
(d) 74 years
Answer: C

19: If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3
(a) 7:4
(b) 4:3
(c) 3:4
(d) 4:7
Answer: A

20: If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?
(a) ½
(b) 1
(c) 1½
(d) 3
Answer: D

21: The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Answer: B.

22: What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C

Use the following information for question 2 and 3
The surname of 40 children in a class was arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

23: What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?
(a) 5/8
(b) 7/8
(c) 9/16
(d) 14/25
Answer: A

24: If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6
Answer: B

The table below gives the score of a group of students in an English language test.

Scores 2 3 4 5 6 7
No. of Students 2 4 7 2 3 2

25: If a student is chosen at random from the group, what is the probability that he scored at least 6 marks?
(a) 3/20
(b) 1/5
(c) ¼
(d) 3/10
Answer: C

26: What is the probability that three customers waiting in a bank will be served in the Sequence of their arrival at the bank?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C.

How to Get Immigration Past Questions.

The price is ₦2,000.

In other to get the material delivered to your mail box, you are entitled to make a bank deposit of 2000 naira to United Bank for Africa (UBA) @ TMLT PRO SERVICES with Account Number 1022564031.

Payment procedure for the Nigerian immigration past questions and answer are as follows:

  1. Payment to the following bank account sent to your SMS or Whatsapp Number, either by bank deposits slip or online transfer
  2. After payment, the candidate is expected to:

Send FULL NAME ON TELLER or BANK ACCOUNT which the payment was made from + AMOUNT PAID + PAST QUESTION IN DEMAND +FACULTY or COURSE, as mail to or SMS to 08082284439.

EXAMPLE:

  1. Name on Teller or Bank Account You Transferred From.- Frank Andrews
  2. Specify Past question type e.g: Nigerian Immigration Service Recruitment Past question
  3. Email Address or Whatsapp Number

The PDF Past Question and Answers will be sent to your email on confirming payment.

Successes as you get into the exam hall and come out smiling with excellence.

For any questions or Inquiries, contact us at [email protected]

DISCLAIMER! This article was written on good intentions and does not mean to cause any disturbances. If you feel any infringement of content or copyright, please kindly contact us privately.

What’s your take on this? We believe this article was helpful, if yes, don’t hesitate to share this information with your friends on Facebook, Twitter, WhatsApp, and Google plus.

CSN Team.

Enter your email address:

Delivered by TMLT NIGERIA

Join Over 3,500 000+ Readers Online Now!


=> FOLLOW US ON INSTAGRAM | FACEBOOK & TWITTER FOR LATEST UPDATES

ADS: KNOCK-OFF DIABETES IN JUST 60 DAYS! - ORDER YOURS HERE

COPYRIGHT WARNING! Contents on this website may not be republished, reproduced, redistributed either in whole or in part without due permission or acknowledgement. All contents are protected by DMCA.
The content on this site is posted with good intentions. If you own this content & believe your copyright was violated or infringed, make sure you contact us at [suppo[email protected]] to file a complaint and actions will be taken immediately.

Tags: , , , , , , ,

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Abdulwahab D muhammad says:

    Pls wn the NIS stting exams

  2. When is the pre-screening coming up? Immigration started before Nigeria navy…

  3. hello good evening please if any information for nis late me no please 08147170478 thank u sir Mar

%d bloggers like this: