Ads! Gain 200 Level Admission to Study Any Course In Any University Of Your Choice Through IJMB/JUPEB. NO JAMB | LOW FEES. Registration In Progress. Call 07063900993 NOW!

Nigeria Immigration Current Affairs Past Questions 2021 and Answers PDF Download

Filed in Job, Job Past Questions, Past Questions by on May 14, 2021

ADS! Download JAMB CBT Software Now for FREE!

Nigeria Immigration Service Current Affairs Past Questions 2021: In this examination guide, I will be showing you past NIS Current Affairs random repeated questions for free.

You will understand how NIS Current Affairs questions are set and many other examination details. Read Through carefully.

Nigeria Immigration Current Affairs Past Questions 2021 and Answers PDF Download

 

The Nigeria Immigration Service (NIS) was extracted from the Nigeria Police Force (NPF) in August 1958. It was at that time referred to as the Immigration Department and headed by the Chief Federal Immigration Officer (CFIO).

The question usually covers a wide area including the history of Nigeria, Nigeria’s current affairs, all about Nigeria Immigration Service, World organizations such as OPEC, UN, ECOWAS, OAU as well as knowledge of information technology E.T.C.

In all, there are usually 50 questions.

Note: We have tried as much as we could to answer these questions, most of our answers may not be correct. You should try to consult more on the answers. Thanks.

Important Tips about Writing the Examination

  1. Do not spend too much time on any question. Thus, answer first, those questions which you know well as quickly as you can.
  2. Also, always read a question carefully. Make sure that you understand exactly what is required before setting out to answer it
  3. Furthermore, listen to all the instructions given by the Supervisor of the examination. And do exactly what he tells you to do. Also, start when he tells you to start and stop when he tells you to stop,
  4. Furthermore, mark (or shade) your answers clearly on the answer sheet. If you find out you have made a mistake, erase your first mark completely then make a new mark.
  5. Additionally, remember to fill in the details required on your answer sheet. And these are the examination, year, your name, your index number, and the subject If you do not write your name or your index number you will not receive any credit for the work done.
  6. Also, if you have more answer spaces than you need, just leave the extra spaces blank.
  7. Additionally, when you have finished one page, go on straight to the next page without wasting time or waiting to be told.
  8. Also, keep calm on the examination day. Your chance of doing well is high if you keep calm than if you are worried and restless.

The necessity of the Nigeria Immigration Current Affairs Past Questions

These past questions and answers are for pupils who want to take the Federal Government Examination. And it may also be used by pupils preparing for the Scholarship Examination

Furthermore, since the past questions cover the  School Syllabus, note. Students preparing for the final examination will find it useful for effective revision.

Also, the past questions and answers are aimed at helping pupils to achieve success at the first attempt in the Federal Government Scholarship Examination.

sessions

Current Affairs (General Paper)

1: Which of the following is the core duty of Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) enforcing of Laws
(c) issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C

2: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C

3: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A

4: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

Nigeria Immigration Current Affairs Questions

5: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception to date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

6: The present comptroller general of NIS is
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) David Parradang
Answer: D

7: The first Secretary-General of the Commonwealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

9: The first war 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

10: Western and eastern Nigeria became self-governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

11: The first head of the government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer:
A

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obasanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

16: The first colonial governor-general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer:
D

17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B

18: ECOWAS was established in ____________ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer:

19: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer:
  A

20:
Nigeria practice one of the following systems of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarian
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

21: The last colonial governor-general of Nigeria was
(a) James Robertson
(b) Jimmy Carter
(c) Lord Lugard
(d) Huge Clifford
Answer:
A

22: The first Military coup de’tat in Nigeria was in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1999
Answer: B

23: The establishment of states started in Nigeria on
(a) May 27 1967
(b) Feb. 13 1966
(c) April 8, 1960
(d) Oct. 1, 1960
Answer:
A

24: The Biafra Civil war was between
(a) 1967-1968
(b) 1968-1971
(c) 1967-1970
(d) 1970-1975
Answer: C

25: The national youth service corp was established in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1980
(d) 1997
Answer: B

26: The Nigeria Police Force belongs to which organ of government
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislative
(d) None of the above
Answer: B

27: African consist of how many countries
(a) 54
(b) 55
(c) 60
(d) 70
Answer: A

28: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B

29: The current secretary-general of the United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A

30: Which of the following pair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France, Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B

31: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be ………….. and above
(a) 35yr
(b) 20 yrs
(c) 40 yrs
(d) 55yrs
Answer: A

32: The name Nigeria coined out of …………………
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B

33:
The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B

34: The current secretary-general or commission chairman of the Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A

35: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B

36: The headquarter of the UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A

37:
UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C
38: The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C

39: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

40: The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B

41: Oil can be found in one of the following states in Nigeria
(a) Lagos
(b) Anambra
(c) Ondo
(d) Ekiti
Answer: C

42: Tin is majorly found in
(a) Jos
(b) Enugu
(c) Kano
(d) Imo
Answer: A

43: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ………………
(a) Oloibiri
(b) Idanre
(c) Warri
(d) Kabba
Answer: A

44: Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC
Answer: B

45: The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar
(b) Sanni Abacha
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Yakubu Gowon
Answer: A

46: The name Nigeria was coined by ………………
(a) Flora Shaw
(b) Mary Slessor
(c) Lord Lugard
(d) Juman Goldie
Answer: A

47:
The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly
(b) House of lords
(c) National Assembly
(d) House of Representative
Answer: C

48: The legislature in Britain is referred to as ………………….
(a) House of common
(b) White house
(c) Congress
(d) Parliament
Answer: D

49: Nigeria changed from pounds to Naira in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963
Answer: B

50: The first Nigeria president to die in office was ………….. and he died on ……………
(a) Murtala Mohammed Feb 13, 1976
(b) Sanni Abacha June 8, 1998
(c) Ya’ardua May 52010
(d) Aguiyi Ironsi July 29
Answer:
C

science

  1. Which of the following organs or cell components are common to both the sporophyte and the gametophyte of a fern?
    A. rhizoids
    B. roots
    C. chloroplasts
    D. leaves
  2. In which of the following organisms does a single cell perform all the functions of movement, nutrition, growth, excretion, and photosynthesis?
    A. paramecium
    B. euglena
    C. amoeba
    D. spirogyra
  3. In which of the following organisms would glycogen be stored?
    A. spirogyra
    B. clamydomonas
    C Rattus
    D. magnifera
  4. The most successful group of animals in terms of diversity of species is
    A. Mollusca
    B. Arthropoda
    C. mammalian
    D. playthehelminthes

CLICK HERE to download up-to-date past questions.

How to Get Immigration Past Questions.

Payment procedure for the Nigerian immigration past questions and answer are as follows:

  1. Payment to the following bank account sent to your SMS or Whatsapp Number, either by bank deposits slip or online transfer
  2. After payment, the candidate is expected to:

Send FULL NAME ON TELLER or BANK ACCOUNT which the payment was made from + AMOUNT PAID + PAST QUESTION IN DEMAND +FACULTY or COURSE, as mail to or SMS to 08082284439.

EXAMPLE:

  1. Name on Teller or Bank Account You Transferred From.- Frank Andrews
  2. Specify Past question type e.g: Nigerian Immigration Service Recruitment Past question
  3. Email Address or Whatsapp Number

The PDF Past Question and Answers will be sent to your email on confirming payment.

Successes as you get into the exam hall and come out smiling with excellence.

For any questions or Inquiries, contact us at [email protected]

DISCLAIMER! This article was written on good intentions and does not mean to cause any disturbances. If you feel any infringement of content or copyright, please kindly contact us privately.

What’s your take on this? We believe this article was helpful, if yes, don’t hesitate to share this information with your friends on Facebook, Twitter, WhatsApp, and Google plus.

CSN Team.

Enter your email address:

Delivered by TMLT NIGERIA

Join Over 3,500 000+ Readers Online Now!


=> FOLLOW US ON INSTAGRAM | FACEBOOK & TWITTER FOR LATEST UPDATES

ADS: KNOCK-OFF DIABETES IN JUST 60 DAYS! - ORDER YOURS HERE

COPYRIGHT WARNING! Contents on this website may not be republished, reproduced, redistributed either in whole or in part without due permission or acknowledgement. All contents are protected by DMCA.
The content on this site is posted with good intentions. If you own this content & believe your copyright was violated or infringed, make sure you contact us at [[email protected]] to file a complaint and actions will be taken immediately.

Tags: , , , , , ,

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Amadi says:

    Good job

  2. orola kehinde alfred says:

    thanks very much and please notify me my name is shortlisted,so I can participate in the aptitude test tnx

  3. Owolabi says:

    Is Nigeria immigration form out

  4. Titiloye idowu muyiwa says:

    Titiloye idowu muyiwa please notify me when exam date is out Almighty god will help us

  5. YUSUF YAKUBU says:

    notify me when Nigerian immigration and navy exam date is fix

  6. Onya Patrick says:

    Please send to me the names shortlisted candidate so that I’ll know if I will participate in the examination.

  7. Halirudoba says:

    Tnk u very much may GOD help Us

  8. Raheem mutiu babatunde says:

    My is raheem mutiu babatunde frm osun satet i registr ar nis but i don’t kno d date of ar exam pls notify me d date pls

  9. Ogah John says:

    Notify me when exam date is out

  10. dahiru ahmad says:

    MASHAA ALLAH

  11. HANGEIOR MATHEW says:

    that sweet awesome,though you need update your questions again.Thanks

%d bloggers like this: